Ik denk al een tijdje na over de disruptiviteit van AI op het gebied van werkgelegenheid. Ik zal toch niet de enige in onderwijsland zijn, die hier zorgen over heeft en oplossingen probeert te bedenken?
Bekijk deze onderstaande documentaire maar eens om voor jezelf de urgentie te bepalen!
De digitale sprong maken
Begin 2022 schreef ik in een drieluik een analyse over de opbrengsten van de Coronatijd en wat naar mijn mening nodig zou zijn om de digitale sprong te maken in het onderwijs. Eind van dat jaar werd door OpenAI ChatGPT gelanceerd. Binnenkort zal ik in een artikel opnieuw mijn blik werpen op de digitale sprong. Ik zal zoeken naar oplossingen, verbindingen en mogelijkheden. Ik zal scenario’s en visie schetsen voor toekomstig onderwijs.

Waar denk ik over na?
Mijn denkproces begint bij mijn vak in het onderwijs. Wat willen we leerlingen leren om ze voor te bereiden op gedigitaliseerde maatschappij. Hoe leren mensen het best? En waarom richten we ons op kennisoverdracht en praktische vaardigheden? En uiteindelijk welke rol krijgt een leerkracht of docent?
Vervolgens kijk ik naar vervanging door geautomatiseerde systemen. Welke invloed heeft dat op korte termijn op werk? Hoe Uberiaans wordt de maatschappij als voor alles een app is? Hoe voorkomen we dat tech een grote kloof slaat in onze welvaart? Is het mogelijk om een basisinkomen in te voeren? En de grootste uitdaging zit het aan banden leggen van politieke invloed van techbedrijven. Hoe gaan we dat progressief aanpakken?
Tot slot terug is de cirkel weer rond bij het onderwijs. Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat kreeg. Dat is geen optie! Het is nu tijd om te filosoferen over de toekomst van onze jeugd en dan stappen te gaan zetten.