Wat maakt Minecraft Education Edition anders dan de ‘gewone game’?

Iedereen weet dat je in Minecraft huizen kunt bouwen in virtuele werelden als een soort Lego. De extra dimensie van Minecraft is juist, dat je samen met je vrienden bouwwerken kunt creëren. Daar heb je materiaal voor nodig, die je soms zelf moet maken, bijv. lava en water wordt samen steen. Spelers in de game helpen elkaar en ruilen hun materialen. De inventory in de Education Edition is altijd gevuld, maar de mogelijkheid om spullen te maken is er nog steeds.  

Naast dit gewone bouwen en creëren zijn er ook extra onderdelen in Minecraft Education Edition ingebouwd. Zo kun je coderen in Minecraft met de CodeBuilder! Een leerling kan aan de hand van de tutorials stap voor stap leren programmeren met de Blockly-editor. De editor lijkt veel op de Scratch, waarbij je een programmaatje bouwt dmv blokjes aan elkaar te klikken. Wanneer je de Codebuilder opent, krijg je ook een Code-agent toegewezen. Deze agent bouwt of graaft in jouw opdracht. 

Door het gebruik van de Codebuilder krijg je oneindig veel mogelijkheden. Wat dacht van je van een compleet cascohuis bouwen met enkele regels code? Of een aquarium, vol met water en rondzwemmende vissen? Uiteindelijk kun je met code veel sneller bouwen en je bouwwerk herhaald neerzetten. In onderstaande tutorial geeft Susie van het Microsoft Minecraftteam uitleg, hoe je de Codebuilder kan inzetten.  

Veel plezier met Coderen! Wil je meer weten, informeer dan naar de mogelijkheden van Minecraftworkshops in je klas. Ik ben te bereiken via mailadres r.vanderstroom@heutink-ict.nl.