Kennismaking met Coderdojo (Amersfoort);

Zaterdagmiddag 16 april. Bibliotheek Eemhuis in Amersfoort. Kinderen met hun rugzak op naast hun vader of moeder schuifelen al rondkijkend de enorm grote zaal binnen. Via de zijtrap bereiken mijn zoon en ik ook de 1e verdieping waar Coderdojo klaarstaat in een open studieruimte.coderdojo Amersfoort

“Wisten jullie dat heel Nederland in Minecraft wordt nagebouwd? Dit zijn 2 commissarissen van de Koning, die jullie vanmiddag laten meebouwen.” Twee jongens van 15 jaar doen een stap naar voren en maak een cool zwaaigebaar! Ze laten letterlijk in vogelvlucht de Dam en het Centraal Station van Amsterdam zien om vervolgens te landen in hun eigen pitoreske dorp met ophaalbrug. Jullie gaan de Koppelpoort van Amersfoort bouwen. Hier liggen fotoboeken van de stad, zodat je kunt het zien en vergelijken.

2016-04-16 13.48.27

2016-04-16 13.48.532016-04-16 13.57.48“Wisten jullie dat je in Minecraft dingen kan laten gebeuren, wat in normaal er niet in zit? Jullie gaan programmeren in Python om Minecraft opdrachten uit te laten voeren. Aan de hand van een handout leer je de stappen om Python aan te roepen via de commandline. Hebben jullie de juiste versie van Minecraft er al op staan? Nou veel plezier! En heb je een vraag dan lopen er mentoren rond en vraag ook gerust aan je buren om je te helpen…”

En voor ik het door had werden de meegebrachte laptops opgestart en zaten de 30 kids te werken. De meeste kids waren naar mijn schatting tussen de 9 en 12 jaar. Veel ouders lieten hun kind uitleggen wat ze nu net razendsnel hadden zitten klikken en tikken. Een enkele moeder zat op een hoekje rustig haar eigen lectuur door te nemen. Gezellig geroezemoes met hier en daar een lachsalvo.

2016-04-16 15.25.14

“Ja gelukt, ik word achtervolgd door bloemen…! Kan ik dat ook veranderen in goud? Dat is handig wanneer ik snel een pad wil maken. Dan loop ik gewoon een route.”

“Hee dit is een gave cheat. Hiermee bouw je direct een heel pakhuis…”

Na een uurtje of twee wordt iedereen bij elkaar geroepen en laten een aantal kids zien wat ze gemaakt hebben. Groot applaus en tot de volgende keer!

2016-04-16 16.17.45