9 jarige geeft laptop een 2e kans

Papa, Minecraft werkt niet mijn laptop. Hij is te oud!”

Zo’n 5 jaar geleden kocht ik voor mijn jongens een Skoolmate met Windows 7 erop. Al snel werd hij trager doordat er steeds meer updates kwamen. Vooral wanneer hij aan gezet werd, ging hij eerst op zijn gemak de updates nalopen.
Uiteindelijk heb ik hem gedowngrade naar de oerstabiele XInstallatieLiveUSBP. Zo heeft hij nog jaren gewerkt! Ook nu werd hij op den duur steeds trager.

Totdat het gisteren tijd werd voor een nieuwe OS. Ubuntu Linux ging het worden, zoals ik op school ook al had op de Skoolmates had gefixt. Het probleempje van geen DVD-speler heb ik getackeld met een USB-stick. Uit een ver verleden weet ik nog dat het een rotklus was om die stick aan de praat te krijgen. Nu heb je Linux Live Usb Creator, die het downloaden, iso uitpakken en installeren regelt. Een kind kan de Linux-was doen.

Zo ging mijn negenjarige zoon dan ook zelf aan de slag. En binnen 3 kwartier was de Skoolmate omgetoverd in een mooie frisse Linux-distro. IMG_5074

Papa, ik hoor van die Youtube-er dat je Java altijd extra moet installeren op Linux. Via Softwarecentrum heb ik al een alto-Java gedownload en nu ga ik even verder kijken, wat ik nu moet doen…

Via youtube werd hij door de Terminal-codes geloodst om het .JAR bestand van Minecraft te activeren. Met doorzettingsvermogen en motivatie gevoed door een geduldige Youtube-DIY-leerkracht bereikte mijn zoon zijn doel. Minecraft op zijn eigen laptop!
IMG_5078